Misiune

Misiunea Asociației PRO ROMA este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul persoanelor de etnie roma ca o strategie de dezvoltare durabilă, a societății cu un pronunțat spirit de inițiativă, o deosebită conștiință civică, dar și un veritabil spirit de responsabilitate socială.

Viziune

O societate deschisă, în care comunitatea colaborează ca fiecare cetățean să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare, în slujba unei societăţi de indivizi implicaţi social, care îşi asumă sarcina îmbunătăţirii comunităţii noastre şi care motivează sectorul de afaceri, cel de guvernământ şi cel non-guvernamental la colaborare echilibrată, respectuoasă şi reciproc avantajoasă.

 

Valori

Echipa Asociației PRO ROMA este formată din oameni diferiţi, aduşi împreună de următoarele valori împărtăşite:

Iniţiativă: a acţiona potrivit unei responsabilităţi personale faţă de comunitatea din care facem parte, angajament.


citeste mai mult...

Noutăţi

VALORI

 

Echipa Asociației PRO ROMA este formată din oameni diferiţi, aduşi împreună de următoarele valori împărtăşite:

Iniţiativă: a acţiona potrivit unei responsabilităţi personale faţă de comunitatea din care facem parte, angajament

Învăţare şi inovaţie: abordarea obiectivă a situaţiei şi găsirea unor soluţii inovatoare

Rezultate măsurabile: conceperea unor proiecte cu rezultate măsurabile, care vor demonstra comunităţii cum ar putea să se dezvolte

Comunicare: punerea accentului pe răspundere în faţa tuturor părților implicate, integritate, obiectivitate, încredere, transparenţă...

Apolitic: asumarea rolului de convocator neutru

Spirit filantropic: reconectarea cetăţenilor la un istoric plin de generozitate şi încurajarea investiţiilor în comunitate

Profesionalism în activitățile derulate, respect față de colaboratori și față de beneficiarii activității organizației, integritate și onestitate, persuasivitate și perfecționism, putere de muncă și eficiență sunt valorile pe care am construit asociația. Aceleași valori se aplică în fiecare zi în munca desfășurată de membrii și angajații asociației.

Filosofia Asociației PRO ROMA poate fi sintetizată astfel: Construiește încrederea și abilitățile, întărește auto-sustenabilitatea și capacitatea de luare a propriilor decizii, încurajează participarea, democrația, acțiunea și analiza, susține dezvoltarea bazată pe egalitate de șanse, pe drepturile omului, fără a fi influențat de factorii politici în colaborarea cu partenerii locali.

Dezvoltarea parteneriatelor

Asociația PRO ROMA caută să clădească parteneriate cu alte organizaţii şi instituţii interesate de etnia romă, care recunosc şi respectă reciproc nevoile şi interesele fiecărei organizații, evitând relaţiile de subordonare. Abordarea în construcția politicilor și a programelor trebuie să reflecte nevoile şi resursele grupurilor țintă. La cel mai de jos nivel, identificarea, planificarea și implementarea inițiativelor locale trebuie să își aibă rădăcinile în comunitate, în timp ce abordarea instituțiilor regionale și naționale este necesar să fie reflexivă și proactivă.

Pluralism 

Pluralismul și recunoașterea diversității romilor în cadrul societății civile (și a societății în general) este un pricipiu director. Din acest motiv, sprijinul trebuie acordat într-un cadru deschis și corect, indiferent de grupări politice, identitățile sub-grupurilor, religii şi alte forme de expresie ale  diversității.

Capacitatea de construcție socială

În procesul de stimularea iniţiativelor și schimbare socială, grupurile locale trebuie să se dezvolte ca entităţi autonome. În practică, acest lucru înseamnă facilitarea unui proces de creştere a capacităţii şi a capabilităţii de planificare, negociere şi luarea deciziilor pe probleme privind propriile vieţi şi a comunităţilor din care fac parte, evitându-se în acelaşi timp relaţii de dependenţă.

Egalitatea de șanse

Gradul de conştientizare de gen şi de reacţie la această problematică ar trebui să influențeze instituțiile, dezvoltarea politicilor și a programelor. Asociația PRO ROMA sprijină o abordare care ia în considerare rolurile sociale construite de gen în familii şi comunităţi, oferind, prin urmare, oportunităţi echitabile pentru schimbare socială.

Responsabilitate

Fiecare parte în proces trebuie să fie trasă la răspundere pentru acţiunile sale. În acest sens, este important instituţionalizarea practicilor de transparenţă în special printr-o comunicare bună, schimbul de informaţii reciproc şi publicaţii.

Planificare strategică

Pentru o organizaţie civică este important să planifice strategic, în sensul de a urmări cel mai mare impact posibil al activităţilor susţinute. Pe de o parte, acest lucru necesită sprijinul a activităţilor locale, care generează încredere, să consolideze organizarea comunității, care au un impact vizibil şi va servi ca punct de plecare pentru dezvoltarea comunităţii în continuare. Pe de altă parte, iniţiativele susținute trebuie să fie inovatoare şi să aibă potenţialul de a fi modele care pot fi adaptate şi multiplicate în alte locaţii şi de către instituţiile de stat.

Programe integrate

Programele susținute şi iniţiative ar trebui să fie acţiuni integrate, comprehensive, evitându-se astfel izolarea de mediul înconjurător, prin mobilizarea sprijinului guvernelor locale şi alte instituţii sociale şi civice. Metodele de punere în aplicare ar trebui să servească pentru a deschide noi canale de comunicare şi cooperare. În acest fel, activităţile proiectelor susținute pot contribui, de asemenea, la procesul de schimbare a atitutidinilor pline de prejudecată și ignoranță la adresa romilor prin comunicare rezultatelor pozitive .

 

cinci si un sfert

 

 

Film: “Cinci si un sfert”

 

Synopsis: 

Ce gândeşte un bărbat care are vreo 5 joburi, 2 iubiri şi este ȋmpărţit ȋntre două lumi: 

"Luni m-am decis să fiu bucătar, fiindcă marți avocat nu cred c-o să meargă. Însă miercuri am ajuns patron, iar joi - ca țigan - mă decid ce-o să fac cu gălbejita vineri, fiindcă sunt iubit de o ţigancă sâmbăta şi trebuie să mă distrez ca românu’ duminica. În schimb, mă gândesc şi cum să ţin slujba, pentru că sunt şi preot. Dar la ora cinci şi un sfert, sufletul m-a dat de gol şi toţi şi-au dat seama din ce rădăcină provin. E şi o vorbă: “Amaro ilo si ko than amareste”… (Sufletul nostru este la locul de unde ne tragem). Am realizat că lumea ȋn care eu credeam că sunt singurul şmecher, e plină de şmecheri."

Filmul “Cinci şi un sfert” este, deci, o comedie spumoasă, ȋn care romul nostru român iese din ȋncurcătură cu vânătăi şi pe faţa şi pe suflet.

       Tineretul în mişcare

Pro Roma organizează şi participă la programe de mobilitate, programe de voluntariat,

cum ar fi schimburi de tineri, proiecte de formare precum şi seminarii de formare.

Informaţi-vă!

 

Untitled    

   

pliant REF 003    LOGO-300x89   logo1   www1  

 

Slide2  link  link  link

Asociaţia PRO ROMA
C.I.F. 24514580; Nr. Reg. 189/A/16.09.2008
COD IBAN RO48BTRL02401205R31265XX
Președinte - Margareta HERȚANU
Contact:
Mobil: +40 757 14 60 02; +40 739 07 58 11
Adresa: str. Ion Creangă nr. 56A, Bl. H1, PT 23 Tătărași, Iași, Cod 700321