Noutăţi

  

COMUNICAT DE PRESĂ 

 

Joi, 20 februarie 2020, ora 14.00, Asociația PRO ROMA va desfășura la Muzeul Mitropolitan Iași, Sala Sinaxar, spectacolul dedicat Dezrobirii romilor. 

Ziua de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.

Robii erau proprietatea stăpânului, care dispunea de ei ca de orice alt bun, putând să îi cumpere sau să îi vândă, să-i dăruiască, să-i lase moștenire, precum si dreptul de a fi despăgubit dacă era lipsit de bunul lui (Codul penal al anului 1818 din Țara Românească preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”). Mărturia lor nu avea valoare juridică și puteau fi pedepsiți fără judecată.

A poseda robi era privilegiul unor instituții (robi domnești, robi mănăstirești), sau a unor persoane din aristocrație (robi boierești, robi moșierești) dar nu a oricărui particular, chiar înstărit. Cu acordul stăpânului, robii se puteau căsători între ei și își puteau crește copiii împreună, dar dacă soții aveau doi stăpâni diferiți, copiii lor, odată în stare de a munci, erau împărțiți în mod egal între cei doi stăpâni; copiii născuți dintr-o roabă cu stăpânul sau cu un om liber, sau dintr-un rob cu stăpâna sau cu o femeie liberă, erau prin naștere robi și aparțineau stapânului atâta vreme cât acesta nu lua altă decizie. 

În secolul al XIX-lea, generațiile de tineri români instruiți în vestul Europei adoptă concepțiile progresiste occidentale. Se creează astfel un puternic val antisclavagist şi este desființată robia romilor la jumătatea secolului al XIX-lea, ca o consecință a campaniei purtate de tinerii revoluționari care au adoptat ideile liberale ale iluminismului. În programul progresist al Revoluției din 1848 se cerea dezrobirea țiganilor. Arhimandritul Iosafat Snagoveanul, luând parte la această revoluție, a fost ales membru în Comisia pentru dezrobirea țiganilor, împreună cu Cezar Bolliac și Petrache Poenaru, fapt pentru care a fost exilat din Țara Românească, ajungând la Paris, unde a înființat prima capelă românească, în anul 1853. A murit în exil, departe de țară și de romii pe care-i prețuia. Înfrângerea Revoluției din anul 1848 a însemnat apusul procesului de eliberare a romilor. Bucuria izbăvirii a durat prea puțin. 

După aproape 8 ani, la 20 februarie 1856 a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești“. Va fi desființată robia țiganilor particulari, dându-se drept despăgubire 10 galbeni pentru fiecare țigan, din Casa fondului de despăgubire. Erau obligați să se statornicească, iar nomazii să se așeze în satele unde doresc, cu obligația de a avea locuințe și gospodării proprii. 

Votarea celor două legi, în anul 1855 în Moldova și în 1856 în Țara Românească, va constitui practic cea din urmă etapă a dezrobirii romilor, fiind prima mare reformă socială, când cetățenii aceleași țări aveau aceleași drepturi, fără nici o discriminare. 

Evenimentul va începe cu sceneta “Tăria Atletului”, piesă prin care se arată o altfel de dezrobire; o eliberare de ceea ce îngreunează sufletul și cum poate cineva, indiferent de greutăți, să se elibereze, să nu rămâna rob. Sceneta va fi urmată de dezbateri pe tema dezrobirii, se va prezenta pe scurt această perioadă din istoria României.

 La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai instituțiilor, ONG-uri, reprezentanți ai minorităților locale, studenți, etc. Evenimentul este organizat de Asociația PRO ROMA și Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Specializarea Asistență Socială.

 

 

Alte informații puteți obține de la Margareta Herțanu, telefon: 0757146002, e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

 

 

pliant REF 003    LOGO-300x89   logo1   www1  

 

Slide2  link  link  link

Asociaţia PRO ROMA
C.I.F. 24514580; Nr. Reg. 189/A/16.09.2008
COD IBAN RO48BTRL02401205R31265XX
Președinte - Margareta HERȚANU
Contact:
Mobil: +40 757 14 60 02; +40 739 07 58 11
Adresa: str. Ion Creangă nr. 56A, Bl. H1, PT 23 Tătărași, Iași, Cod 700321