Noutăţi

Ce facem cu romii care încă mai trăiesc ?

 

Azi, 2 aprilie 2015, Asociatia Pro Roma a derulat acţiunea “Ce facem cu romii care încă mai trăiesc”. În cadrul acestui eveniment, desfăşurat în mijlocul comunităţii de romi din zona Şes Bahlui, reprezentanţii Asociaţiei Pro Roma s-au întâlnit cu o parte a romilor care locuiesc în această zonă.
Deşi au fost invitaţi reprezentanţi ai Organismelor Intermediare Regionale POSDRU, ai FRDS şi FDSC, la întîlnire nu a venit nimeni. Au fost invitaţi, de asemenea, majoritatea europarlamentarilor. Niciunul nu a fost prezent. Au dat însă curs invitaţiei Ana Petronela Cretu şi Emil Burca (consilieri ai Cabinetului Parlamentar Sorin Avram Iacoban, şeful Centrului Medical Sf. Nicolae şi d-nul Bendas Constatin (membru PSD).
Unele dintre problemele ridicate de romii din comunitate au fost:
1. Niciodată, nimeni nu a venit să le propună să fie beneficiar în vreun proiect, în special în cele finanţate prin fonduri europene şi destinate romilor;
2. Un număr semnificativ de copii nu merg la şcoală deoarece, deşi locuiesc în Iaşi, în acest cartier, nu au o adresa oficială (ceea ce face imposibilă înscrierea la o şcoală);
3. Majoritatea romilor din comunitate trăiesc din alocaţiile copiilor, lipsa locurilor de muncă fiind o problemă acută;
4. Lipsa unui medic de familie – o altă problemă stringentă. Oficialii prezenţi la întîlnire au asigurat romii vor face demersuri pentru a avea ca medic de familie pe d-na dr. Todosiciuc.
Deşi de mulţi ani se insistă pe incluziunea socială a romilor, problema a devenit şi mai dureroasă. Asta în condiţiile în care UE dirijează anual fonduri destinate exclusiv îmbunătăţirii vieţii acestora, fie prin cursuri de calificare, fie prin şcolarizare.
Schimbările în bine întârzie să apară. Prolemele romilor par a nu fi auzite şi nu există un dialog real între romi şi factorii de resort. Fondurile destinate romilor sunt atribuite ONG-urilor ne-rome care nu au în echipa specialişti romi, nu au expertiză pe romi, nu ştiu cum să abordeze problemele acestora. ONG-urilor rome locale şi active le sunt refuzate sistematic cererile de finanţare în ciuda faptului că dovedesc experienţă în domeniu.
Asociaţia Pro Roma va face cunoscută situaţia Comisiei Europene şi va prezenta în mod real problemele romilor (din comunităţile de romi din oraşul Iasi, din judeţ însă şi din regiunea Moldovei) printr-un memoriu şi prin materialele filmate în aceste comunităţi.

 

Imagini de la eveniment

pliant REF 003    LOGO-300x89   logo1   www1  

 

Slide2  link  link  link

Asociaţia PRO ROMA
C.I.F. 24514580; Nr. Reg. 189/A/16.09.2008
COD IBAN RO48BTRL02401205R31265XX
Președinte - Margareta HERȚANU
Contact:
Mobil: +40 757 14 60 02; +40 739 07 58 11
Adresa: str. Ion Creangă nr. 56A, Bl. H1, PT 23 Tătărași, Iași, Cod 700321